Dostupni linkovi

Uprava CG: Izveštaj EUROPOL nije zvanični dokument



Crnogorska uprava za sprečavanje pranja novca saopštila je danas da u medijima objavljeni izveštaj EUROPOL-a, kojim je Crna Gora označena kao jedna od "najbitnijih perionica novca", nije zvaničan dokument, pošto ga evropska policijska organizacija nije usvojila.

Uprava je u reagovanju na ocene iz izveštaja objavljene u medijima navela da je reč o "nečijim interpretacijama" EUROPOL-ovog izveštaja, koje "ne odražavaju stvarno stanje" u Crnoj Gori.

Evropska policijska kancelarija (EUROPOL) ukazala je u najnovijem izveštaju za Crnu Goru da je pranje novca ozbiljan problem i da Crna Gora spada u rang "najbitnijih perionica novca", objavile su danas podgoričke Dnevne novine, uz napomenu da su imale uvid u dokument.

EUROPOL upozorava da Crna Gora "ima problem sa pranjem novca jer se nelegalno stečen novac ubacuje u legalne tokove i poslove", preneo je podgorički dnevnik.

"I dalje se ispituje kakve i kolike veze ovako stečen kapital ima sa državnim vrhom i koruptivnim radnjama. Pod posebnom lupom su ruski tajkuni čije je poslovanje godinama sumnjivo evropskoj policiji", piše u izveštaju.

Navodi se da nelegalno zarađeni milioni u Rusiji često završavaju kao uredna ulaganja u terene, hotele ili vile na crnogorskom primorju.

"Crna Gora je ruskim tajkunima bila zanimljiva destinacija na kojoj su mogli raditi, mahom baveći se pranjem novca", piše između ostalog u izveštaju EUROPOL-a o Crnoj Gori.
XS
SM
MD
LG