Dostupni linkovi

Markač: Dobio bih više od 20 odsto glasova na izborima



Penzionisani hrvatski general Mladen Markač, koji je u Hagu oslobođen krivice za ratni zločin tokom i posle akcije Oluje 1995, izjavio je danas u Koprivnici da se trenutno neće baviti politikom, ali da bi na predsedničkim izborima, ako bi se kandidovao, sigurno dobio više od 20 odsto glasova.

On je dodao da kada bi se odlučio da bude predsednički kandidat na idućim izborima, sigurno ne bi bio kandidat desnice nego svih građana Hrvatske.

Zagrebački Jutarnji list nedavno je pisao da skupovi ratnih veterana u Zagrebu i Vukovaru protiv uvođenja srpskog jezika i pisma u Vukovaru, u organizaciji Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara, predstavljaju uvod u politički angažman nekadašnjih branitelja.

Navodno je pokrenuta akcija pronalaženja osobe koja bi bila spremna da bude predsednički kandidat na idućim izborima za dve godine. Pošto je postalo očito da general Ante Gotovina, takođe oslobođen u Hagu odgovornosti za zločine u Oluji, nema političke ambicije, Markač se našao u ulozi potencijalnog kandidata.

Apelaciono veće Haškog tribunala 16. novembra 2012. godine oslobodilo je generale Gotovinu i Markača krivice za progon srpskog stanovništva iz Kninske krajine 1995, poništivši prvostepenu presudu kojom je Gotovina bio osuđen na 24 godine zatvora, a Markač na 18 godina zatvora.

Krivice je ranije oslobođen i general Ivan Čermak.
XS
SM
MD
LG