Dostupni linkovi

KAP: Počelo prijavljivanje za raskid radnog odnosa



U Kombinatu aluminijuma u Podgorici (KAP) danas je počelo prijavljivanje zaposlenih koji su spremni na sporazumni raskid radnog odnosa.

Uprava KAP-a ponudila je zaposlenima otpremnine od šest do 14.000 evra za one koji žele da napuste fabriku. Prema sadašnjim računicama, od 1.200 zaposlenih njih 700 su višak.

U fabrici je 2005. godine, u vreme njene prve privatizacije, bilo 3.300 zaposlenih.

Redukcija broja zaposlenih, međutim, neće značiti i kraj neizvesnosti za opstanak KAP-a.

Skupština Crne Gore trebalo je 10. aprila da otvori raspravu o rešavanju pitanja poslovanja i opstanka fabrike, ali je sednica parlamenta odgođena dok ne budu saopšteni konačni rezultati predsedničkih izbora.

Vlada Crne Gore ranije je predložila da država preuzme akcije vlasnika KAP-a, ruske Centralnoevropske aluminijske kompanije (CEAC). Rusi, pak, traže da uz prodaju svog udela od 29 odsto akcija, Vlada preuzme i dug fabrike u iznosu od oko 40 miliona evra.

Takvom predlogu, međutim, suprotstavlja se veći deo opozicije, kao i Socijaldemokratska partija (SDP) Crne Gore, koalicioni partner u crnogorskoj vlasti. Oni traže stečaj u KAP-u i da se odmah raskine kupoprodajni ugovor sa ruskim vlasnikom.

Rusi, međutim, odugovlače sa odlaskom, postavljajući vrlo oštre uslove. Oni su ranije tražili da im Vlada Crne Gore ustupi termoelektranu u Pljevljima da bi KAP bio manje zavisan od Elektroprivrede Crne Gore.
XS
SM
MD
LG