Dostupni linkovi

Presuda Jadranku Prliću i saoptuženima 29. maja



Haški tribunal izreći će 29. maja presudu šestorici ratnih lidera bosanskih Hrvata, predvođenih Jadrankom Prlićem, koji su optuženi za pokušaj stvaranja "Velike Hrvatske" zločinima nad Bošnjacima u zapadnoj Hercegovini i srednjoj Bosni, 1993-94, saopšteno je jutros u Hagu.

Prlić i ostali optuženi su u 26 tačaka za progon na političkoj verskoj i rasnoj osnovi, ubistva, silovanja, deportacije, nečovečno postupanje, protivpravno zatvaranje, nehumana dela, uništavanje i oduzimanje imovine, bezobzirno razaranje naselja i kulturnih i verskih objekata, prinudni rad, protivpravno terorisanje civila.

Ta krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja i teške povrede Ženevskih konvencija.

Zajedno sa Prlićem, koji je bio premijer samoproglašene Hrvatske Republike Herceg-Bosna, optuženi su ministar odbrane Bruno Stojić; načelnik Glanog štaba Hrvatskog veća odbrane Slobodan Praljak; zamenik komandanta HVO Milivoj Petković; ministar unutrašnjih poslova Valentin Ćorić i predsednik komisije za razmenu zarobljenika
Berislav Pušić.

U završnoj reči, u februaru 2011, tužioci su zatražili da Prlić, Stojić, Praljak i Petković budu kažnjeni sa po 40 godina zatvora. Za Ćorića, tužilaštvo je predložilo zatvorsku kaznu od 32 godine, a za Pušića od 25 godina.

Branioci su zatražili da sudije sve optužene oslobode krivice.
XS
SM
MD
LG