Dostupni linkovi

Ponovljeno suđenje Mubaraku prekinuto


Hosni Mubarak
Hosni Mubarak
Predsjedavajući sudija Mustafa Hasan Abdulah proslijedio je slučaj bivšeg egipatskog lidera Hosnija Mubaraka Apelacionom sudu, čime je ponovljeno suđenje prekinuto.

Sudija Abdulah objavio je odluku na početku ponovljenog suđenja na Policijskoj akademiji u predgrađu Kaira, gdje je 84-godišnji bivši predsjednik jutros prebačen helikopterom.

On je saopštio da je odlučio da proslijedi slučaj Apelacionom sudu u Kairu, pošto nije najsrećniji što treba da vodi ovaj slučaj.

U Kairu je jutros trebalo da počne novo suđenje bivšem egipatskom predsjedniku, pošto je u januaru uvažena žalba na presudu kojom mu je određena doživotna kazna zatvora.

Bivši šef države helikopterom je prevezen iz vojne bolnice a potom je iz ambulantnog vozila na nosilima i doveden u Policijsku akademiju u Kairu, gdje se suđenje održava, javila je državna novinska agencija MENA.

U sudnicu su na ponovljeno suđenje stigli i njegovi sinovi Gamal i Ala, kao i bivši šef bezbjednosne službe Habib al-Adli.

Nekoliko Mubarakovih pristalica okupila se ispred zgrade suda, držeći postere bivšeg lidera, dok zgradu čuva veći broj pripadnika snaga bezbjednosti.

Mubarak je prošlog juna osuđen na doživotnu kaznu zatvora, jer nije spriječio ubistvo 800 demonstranata na protestima 2011. godine u kojima je okončana njegova 30-godišnja vladavina.
XS
SM
MD
LG