Dostupni linkovi

Haški osuđenik Tarčulovski iz Haga stigao u Skoplje


Haški osuđenik Johan Tarčulovski na dočeku u Skoplju
Haški osuđenik Johan Tarčulovski na dočeku u Skoplju
Johan Tarčulovski, jedini makedonski državljanin osuđen pred Tribunalom u Hagu, vratio se danas u Skoplje avionom makedonske vlade.

Tarčulovski, koga je tribunal osudio za ratne zločine tokom oružanog konflikta u Makedoniji 2001. godini, proveo je osam godina u pritvoru u Sheveningenu i u nemačkom zatvoru Ditsu. Oslobođen je nakon što je odslužio dve trećine od 12 godišnje zatvorske kazne.

Tarčulovskog su na aerodromu u Skoplju dočekali njegov devetogodišnji sin, petogodišnja ćerka, članovi najuže porodice, makedonski premijer Nikola Gruevski i drugi zvaničnici vlade.

Na izlazu iz aerodromske zgrade Tarčulovskog je dočekalo više hiljada građana iz Skoplja i unutrašnjosti, za koje je bio organizovan besplatan autobuski prevoz sa više od 250 autobusa. On je zahvalio na podršci makedonskom narodu, koja mu je, kako je rekao, bila najvažnija u borbi da izdrži.

"Dokazalo se da žrtva za Makedoniju nema cenu. Zahvaljujem se svim makedonskom braniteljima, svima koji su sa nama i onima koji su dali život za Makedoniju. Njihovo delo treba poštovati i ceniti", rekao je Tarčulovski drhtavim glasom, vidno uzbuđen, dok su građani skandirali njegovo ime i uzvikival:i "Junak, junak".

Posle dočeka na aerodromu, Tarčulovski je otišao u vladu na zvanični prijem, dok je za kasnije zakazana centralna proslava na glavnom trgu Makedonija u Skoplju.

Tarčulovski je bio osuđen za komandovanje akcijom makedonske policije u selu Ljuboten, u kojoj su prema presudi Tribunala, ubijeni albanski civili, dok je policija tvrdila da je reč o teroristima.

Za isti slučaj bio je optužen i njegov tadašnji nadređeni, bivši ministar unutrašnjih poslova Ljube Boškoski, koji je na kraju oslobođen odgovornosti.
XS
SM
MD
LG