Dostupni linkovi

Delević: Ima još šanse za datum za Srbiju


 Milica Delevic
Milica Delevic
I pored zastoja u dijalogu sa Prištinom, Srbija još ima prostora da poboljša šanse za dobijanje datuma početka pregovora o članstvu u EU, kaže Milica Delević predsjednik Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije.

"Pred nama su važni datumi: 16. april, kada će Evropska komisija predstaviti izveštaj o toku dijaloga i reformama, ali i 22. april, kada će se sastati Savet ministara EU i oceniti napredak Srbije. Nekakvog prostora, koji nije prevelik ni u suštinskom ni u vremenskom smislu, još uvek ima, ostaje da vidimo kako će on biti iskorišćen", rekla je predsednica skupštinskog odbora za evrointegracije Tanjugu.

Delević je, međutim, upozorila da je, osim što je važno napraviti dodatni pomak u dijalogu sa Prištinom, podjednako važno je upravljati atmosferom u društvu.

"Normalizacija odnosa Beograda i Prištine treba da se nastavi bez obzira na datum, a eventualni sporazum treba da se primeni. Isto tako, odnosi sa evropskim zemljama i evropska integracija Srbije treba da se nastavi i zato je važno stvarati društvenu klimu koja to podržava, a ne otežava", objasnila je Delević.

Ona je, posle razgovora sa delegacijom francuskog i nemačkog parlamenta, istakla da bi dobijanje datuma početka pregovora sa EU bilo važan pokazatelj spoljnopolitičkog pravca i potvrda da Srbija nastavlja da se kreće putem za koji se opredelila.
XS
SM
MD
LG