Dostupni linkovi

Obilježena 14. godišnjica ubistva Slavka Ćuruvije


Slavko Ćuruvija
Slavko Ćuruvija
Porodica novinara Slavka Ćuruvije i predstavnici novinarskih udruženja obelježili su danas 14. godišnjicu od nerazjašnjenog ubistva Ćuruvije u Svetogorskoj ulici u centru Beograda.

Nakon pologanja vijenaca i paljenja svijeća na mjestu ubistva, predstavnici novinarskih udruženja izrazili su nadu da će konačno biti otkrivene ubice i nalagodavci ubistva osnivača i vlasnika Dnevnog telegrafa, Nedeljnog telegrafa i nedeljnika Evropljanin Slavka Ćuruvije.

Predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović je kazao da je formiranjem Komisije za istraživanje ubistva novinara iskazana politička volja da se pronađu ubice Slavka Ćuruvije.

Obradović se, međutim, juče povukao iz te komisje, jer nije saglasan da se osobama koje su direktno učestvovale u organizovanju ubistva ćuruvije ponudi status zaštićenih svedoka, a danas je izrazio nadu da je i na drugi način moguće pronaći i kazniti ubice novinara.

"Hoću da verujem da neće doći do sklapanja sporazuma sa onima koji su bili na čelu Miloševićevog eskadrona. Nadam se da je moguće i na drugi način doći do istine", naveo je predsjednik NUNS-a.

Predsednica Udruženja novinara Srbije (UNS) Ljiljana Smajlović je izrazila nadu da će na narednoj godišnjici ubistva Slavka Ćuruvije biti poznata cijela istina o tom zločinu.

Pomenu na mjestu Ćuruvijinog ubistva, ispred stana u kom je živeo u Svetogorskoj 35, pored njegove supruge i brata, prisustvovali su između ostalih povjerenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, predsjednica Odbora Skuspštine Srbije za kulturu Vesna Marjanović i brojne kolege novinari.

Slavko Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. godine na Uskrs.

Neposredno prije ubistva pratili su ga pripadnici Državne bezbjednosti, ali još uvjek nije utvrđeno ko su nalagodavci i izvršioci ubistva, koje je postalo simbol brutalnosti režima Slobodana Miloševića.
XS
SM
MD
LG