Dostupni linkovi

Obamin plan predviđa 3,77 hiljada milijardi dolara rashoda



Predsednik SAD Barak Obama poslaće danas Kongresu svoj plan koji predviđa 3,77 hiljada milijardi dolara budžetskih troškova, a koji treba da doprinese smanjenju deficita, povećanjem poreza za bogate i ograničavanjem programa beneficija.

Obama pokušava da napravi kompromis između Republikanaca, koji se protive povećanju poreza, i Demokrata, koji pokušavaju da zaštite popularne programe penzija i zdravstvenog osiguranja za starije i siromašne.

Cilj novog plana je da se prevaziđu neslaganja dve partije oko budžetskih prioriteta i da se postigne dugoročnije rešenje.

Obamin predlog predviđa i dodatno smanjenje deficita od 1,8 hiljada milijardi dolara tokom naredne decenije, čime bi ukupna ostvarena ušteda iznosila 4,3 hiljada milijardi dolara.

Obamin nacrt budžeta predviđa da u 2014. fiskalnoj godini, koja počinje 1. oktobra, deficit bude smanjen na 744 milijardi dolara, što bi bila najmanja razlika između prihoda i rashoda od 2008. godine.

Predsednik SAD će večeras imati sastanak sa desetak senatora iz Republikanske stranke, a očekuje se da se, pored budžeta, razgovara i o predlozima zakonima o kontroli oružja i imigraciji.

Republikanci su bili nepopustljivi u svom protivljenju povećanju poreza, tvrdeći da neće pristati na nove namete posle dogovora iz decembra kojim je izbegnuta "fiskalna litica".

Predsednička administracija smatra da Obamin predlog predstavlja balans smanjenja troškova i povećanja poreza.

Obamin plan predviđa i 50 milijardi dolara za infrastrukturne investicije - popravku puteva, mostova i aerodroma, kao i milijardu dolara za institute za proizvodne inovacije.

Među predloženim budžetskim rezovima su smanjenje rashoda u sektoru odbrane za 100 milijardi dolara i 400 milijardi dolara u programima zdravstvenog osiguranja tokom naredne decenije.
XS
SM
MD
LG