Dostupni linkovi

Evropska komisija zabrinuta zbog Slovenije i Španije



Evropska komisija danas je izrazila veliku zabrinutost zbog ekonomske situacije u Španiji i Sloveniji i zatražila od ove dve zemlje, članice evrozone, da joj hitno dostave program mera za ispravljanje makroekonomske neravnoteže.

"Španija i Slovenija imaju neravnotežu koja se može oceniti kao preterana... Dve zemlje članice treba da predstave potpun i detaljan ekonomski program da bi se ispravila neravnoteža na odlučan način", navela je Komisija, koja je danas objavila izveštaj o makroekonomskoj neravnoteži u 13 evropskih zemalja.

Kada je u pitanju Španija Komisiju brine visok nivo zaduženosti koji može da predstavljla rizik za stabiilnost javnih finansija zemlje. Španija je dobila 2012. plan pomoći za dokapitalizaciju svojih banaka u teškoćama.

U Sloveniji Komisija ukazuje na neravnotežu bankarskog sektora i traži hitnu reakciju, dan posle sastanka nove slovenačke premijerke Alenke Bratušek i više evropskih zvaničnika u Briselu.

Slovenački bankarski sektor je pod teretom loših dugova. Oni iznose sedam milijardi evra prema izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda koji je procenio da je Sloveniji potrebno milijardu evra da rekapitalizuje svoje tri glavne banke, dok agencija za ocenu boniteta Fič smatra da joj je potrebno dve milijarde evra.

Zbog toga se zemlja navodi kao novi kandidat za traženje međunarodne pomoći, što je premijerka demantovala.

Pored Slovenije i Španije, koje su najviše kritikovane, Evropska komisija takođe ukazuje na makroekonomsku nestabilnost u još 11 evropskih zemalja uključujući Francusku i Italiju, koje imaju manjak konkurentnosti zajedno sa velikom zaduženošću.
XS
SM
MD
LG