Dostupni linkovi

Tači: Najveći gubitnici su Srbi na severu Kosova


 Hashim Thaci
Hashim Thaci

Kosovski premijer Hašim Tači izrazio je uverenje da će Beograd i Priština potpisati sporazum, ali da će najveći gubitnici, ukoliko ne bude dogovora, biti Srbi sa severa Kosova.

"Nije korektno i fer od strane rukovodstva obe strane da im uskrate nadu i vrate volju za boljim životom", rekao je Tači u intervju za novi broj beogradskog nedeljnika Nin.

Predsednik Vlade Kosova je dodao da na Kosovu ne mogu postojati paralelni sistemi u policiji i sudstvu, niti bilo kakva sličnost sa statusom Republike Srpske jer su, kako kaže, okolnosti drugačije.

Lidere u Beogradu Tači je kritikovao rekavši da im je "više stalo do teritorije, nego do Srba", ali da veruje da je došlo vreme da počnu da odlučuju racionalno, a ne emotivno.

Kosovski premijer je zatrazio izmenu Rezolucije 1244 UN i naveo da je o tome već govorio na sednici Saveta bezbednosti.

"Zanimljivo je da nijedan predstavnik u SB UN nešto tako nije odbio, niti je to komentarisao. To je dobra poruka", rekao je Tači.

"Ukoliko dođe do sporazuma, treba da preuzmemo odgovornost za njegovu implementaciju", koja sledi posle usvajanja akcionog plana sa kojim bi trebalo da se saglase obe strane u pregovorima, najavio je predsednik Vlade Kosova.
XS
SM
MD
LG