Dostupni linkovi

Jeremić: Pomirenje ključno za budućnost



Predsedavajući Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić izjavio je u sedištu ove organizacije, otvarajući tematsku debatu o ulozi međunarodnih sudova u procesu pomirenja, da bi zajednički cilj napora da se ostvari pravda i postigne pomirenje trebalo da bude okončanje neprijateljstava i mržnje.

Jeremić je ocenio da se radi o izuzetno osetljivom pitanju, jer rasprava o međunarodnim sudovima često uključuje delikatne teme, kao što su suverenitet i neopristrasnost.

“Čvrsto verujem da u Generalnoj skupštini ne bi trebalo da bude zabranjenih tema”, naglasio je Jeremić.

On je napisao na svom tvitu da će današnju debatu u UN o radu međunarodnih krivičnih sudova bojkotovati SAD, Kanada i Jordan.

Jordanski ambasador u UN, princ Zeid Al Husein, izjavio je juče da će bojkotovati debatu, jer nisu obuhvaćene i žrtve rata u Bosni i pošto će, najverovatnije, biti kritikovan Tribunal UN za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji.

On je rekao da će, dok predsednik Generalne skupštine i bivši ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić bude predsedavao sednicom, on i ambasador Lihtenštajna u UN Kristijan Venevaser organizovati konferenciju za novinare dve grupe žrtava - Majki Srebrenice i Udruženja žrtava genocida i preživelih.
XS
SM
MD
LG