Dostupni linkovi

Kocijančič: EU poziva Beograd da učini poslednji napor


Maja Kocijančič
Maja Kocijančič

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton pozvala je srpsku vladu da učini poslednji napor da se postigne sporazum sa Prištinom i mislim da je to vrlo jasno i poruka koju šaljemo Beogradu, izjavila je danas njena predstavnica za štampu Maja Kocijančič.

Ona je time odgovorila na pitanje novinara da li će biti nove runde dijaloga pošto je srpska vlada odbila iznesene predloge za sporazum s Prištinom i zatražila nastavak dijaloga.

Na pitanje agencije Beta da li je poruka visoke predstavnice EU za "ulaganje poslednjih napora za sporazum" upućena samo Beogradu, ili i Kosovu, Maja Kocijančič je uzvratila da je "poruka upućena srpskoj vladi".

Na redovnoj konfenreciji za novinare u Evropskoj komisiji Kocijančič je pročitala delove sinoćnjeg saopštenja Ketrin Ešton i nije želela da iznosi druge detalje.

U tom saopštenju Ketrin Ešton poziva na "poslednji napor" i navodi da "veruje da su svi elementi o severnom Kosovu na stolu, što zahteva sporazum dveju strana". Dodaje se da visoka predstavnica EU "žali zbog odluke srpske vlade da odbaci predloge i poziva ih da učine poslednji napor za sporazum, na dobrobit njihovog naroda".

Maja Kocijančič je danas ponovila da se u saopštenju Ketrin Ešton ističe da je budućnost i Srbije i Kosova u EU i izražava "nada da oni neće propustiti priliku da idu napred".
XS
SM
MD
LG