Dostupni linkovi

Diskretno obeležavanje 10 godina od pada Bagdada



Irak danas, u sumornoj atmosferi nasilja i političke nestabilnosti, diskretno obeležava 10. godišnjicu pada Bagdada u ruke trupa američke koalicije, čime je okončana vlast Sadama Huseina, piše agencija Frans pres.

Koalicione snage predvođene SAD, 9. aprila 2003. godine ušle su u Bagdad gde su naišle na slab otpor demoralisane i dezorganizovane vojske Sadama Huseina.

Fotografija koja sumira taj dan jeste slika američkih vojnika kako tenkovima uništavaju spomenik Sadama Huseina, ali radost Iračana je bila kratkotrajna.

Po podacima iračke nevladine organizacije Irak bodi kaunt (Iraq Body Count), 112.000 civila poginulo je od 2003. godine u nasilju kojeg ima širom te zemlje i danas.

Američke snage su takođe pretrpele velike gubitke - 4.486 vojnika je poginulo tokom osam godina okupacije okončane decembra 2011. godine.

U tom kontekstu, iračka vlada nije planirala za danas nikakvo obeležavanje pada Bagdada.

Samo u Kurdistanu, autonomnom regionu na severu Iraka koji je mnogo propatio tokom režima Sadama Huseina, proglašen je neradni dan.

Irački premijer Nuri al-Maliki ocenio je za Vašington post da se, "i pored svih problema u protekloj deceniji, velika većina Iračana slaže da je danas bolje nego za vreme brutalne diktature Sadama Huseina".
XS
SM
MD
LG