Dostupni linkovi

Si Đinping očekuje dugotrajni rast kineske privrede



Predsednik Kine Si Đinping izrazio je očekivanje da će kineska privreda nastaviti da raste i da se reformiše i otvara prema svetu.

"Kineska privreda ićiće veoma dugo na gore, a ne na dole", rekao je Si u obraćanju na Azijskoj godišnjoj konferenciji u Boaou, u provinciji Hainan.

Kineska privredna aktivnost je skoro tri decenije beležila dvocifren rast, ali se prošle godine usporila na 7,8 odsto što je najniži nivo za 13 godina.

Si je rekao da zemlja mora da se usmeri na poboljšanje kvaliteta i efikasnosti svoje ekonomije i da vodi računa o očuvanju životne sredine da bi postigla ekonomsku održivost.

Olof Peršon, izvršni direktor Volvo grupe rekao je da njegova kompanija podržava kinesku posvećenost održivom rastu, i da želi da doprinese naporima Kine da zaštiti životnu okolinu dok podstiče razvoj oblasti kao što je izgradnja infrastrukture.

Si je rekao da je razvoj Kine dobar za svet, i da ako Kina dobija ne znači da će drugi gubiti ili zarađivati manje, već da je to "uzajamno korisno".

Prema kineskoj državnoj upravi za industriju i privredu u Kini je do kraja juna prošle godine radilo 436.800 kompanija sa stranim kapitalom. Njihov registrovan kapital se više nego udvostručio prošle decenije i dostigao 1.790 milijardi dolara.
XS
SM
MD
LG