Dostupni linkovi

Putin:Rusija rekonstruiše zajam Kipru


Angela Merkel i Vladimir Putin tokom danšnjeg susreta u Hanoveru
Angela Merkel i Vladimir Putin tokom danšnjeg susreta u Hanoveru
Rusija je odlučila da izvrši restrukturisanje zajma Kipru kako bi pomogla toj zemlji u rješavanju finansijske krize, izjavio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin, nakon susreta sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

"Daćemo doprinos rješavanju kiparske krize. Krajem 2011. godine odobrili smo kiparskoj vladi zajam od 2,5 milijardi eura, a na zahtjev Evropske komisije odlučili smo da restrukturišemo taj dug. To je naš realan doprinos rješavanju kiparskog problema", rekao je Putin, ali nije predočio detalje ove odluke.

Kipar je u martu zatražio od Rusije petogodišnje produženje roka za vraćanje zajma i smanjenje kamate sa 4,5 na 2,5 odsto, što bi bilo ekvivalentno otpisivanju deset odsto kiparskog duga, prenijela je agencija RIA novosti.

Putin je dodao da Moskva ne očekuje da će model rješavanja kiparske krize biti primijenjen u drugim zemljama eurozone suočenim sa dužničkim problemima.

"Razgovarali smo detaljno o kiparskom problemu. Krećem od činjenice da su uslovi za isplatu pomoći Kipru jedinstveni i da takva metoda za izlazak iz krize više neće biti korištena za rješavanje problema u zemljama eurozone", rekao je ruski predsjednik poslije sastanka sa Merkel.

Kipar je u zamjenu za međunarodni zajam od deset milijardi eura morao da oporezuje bankarske akcionare i štediše sa depozitima većim od 100.000 eura.

Prema tom sporazumu, Laiki banka, drugi najveći kreditor u zemlji, biće postepeno ugašena, a njeni depoziti manji od 100.000 eura premješteni u Banku Kipra.

Depoziti veći od 100.000 eura u Laiki banci biće privremeno zamrznuti i korišteni za pokrivanje dugova, a ulozi veći od 100.000 eura iz banke Kipra mogli bi da pretrpe gubitke do 60 odsto.
XS
SM
MD
LG