Dostupni linkovi

Seul povlači radnike iz Kaesonga


Kaesong
Kaesong
Južna Koreja je spremna da povuče svoje radnike iz industrijskog kompleksa Kesong kojim upravlja zajedno sa Severnom Korejom, ako tamo postane opasno za njih.

"Mi smo spremni da evakuišemo južnokorejske radnike zbog njihove bezbednosti kada situacija to bude nalagala", rekao je južnokorejski ministar za ujedinjenje Rjo Kil Je, dodajući da je u fabrici ostalo 608 radnika iz Južne Koreje, pošto su se 253 radnika vratila kući.

On je kazao da Seul za sada ne planira povlačenje radnika iz fabrike, koja je poslednje što vezuje Severnu i Južnu Koreju i apelovao na Pjongjang da otvori fabrički kompleks.

Južnokorejske kompanije su uložile oko 500 miliona dolara u fabrički kompleks od kada je otvoren 2000. godine.

Severna Koreja je u sredu zabranila Južnokorejcima da udju u Kesong, a u četvrtak je zapretila da će povući sve svoje radnike i zatvoriti čitav kompleks. Ona je danas zatvorila kompleks zbog praznika, saopštili su zvaničnici, prenose agencije.

Oko 53.000 Severnokrejaca koji rade u 123 južnokorejske kompanije u zajedničkoj industrijskoj zoni Kesong, koja se nalazi na teritoriji Severne Koreje, 10 kilometara od granice sa Južnom Korejom, danas ne rade zbog praznika.
XS
SM
MD
LG