Dostupni linkovi

Odbornici sa severa Kosova podržavaju odluke Beograda



Odbornici opština severnog dela Kosova danas su u Leposaviću na zajedničkoj sednici podržali državni vrh Srbije i zatražli od međunarodne zajednice da spreči eventualni pokušaj prištinskih vlasti da nasilnim akcijama ugrozi mir na severu i u drugim srpskim sredinama.

Na sednici su bili odbornici iz skupština opština Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i Kosovska Mitrovica.

Odbornici su izrazili zadovoljstvo jednistvom koje je državni vrh Srbije pokazao juče u Briselu i ocenili da je to "znak da odbijaju ucene, poniženja i uslovljavanja jednog dela međunarodne zajednice".

Zatraženo je da se misija Euleksa zameni UNMIK-om i da se u srpske sredine vrati ruski kontigent Kfora jer bi on, kako se navodi, "za srpski narod bio garant mira i bezbednosti".

Na sednici je odlučeno da skupštine četiri opštine formiraju Odbor za pripremu akata o osnivanju "Skupštine severnog Kosova", vodeći računa o Ustavu Srbije i volji građana na referendumu februara 2012. godine.

Ocenili su da pojedini političari, profesori i analitičari iz Srbije podržavanjem plana Ahtisarija, prejudiciraju status Kosova i šteteći time pregovaračkoj poziciji Srbije, njenim interesima i položaju Srba na Kosovu.

Jučerašnja runda dijaloga Beograda i Prištine završena je u Briselu, a savetnik predsednika Srbije Marko Đurić rekao je posle današnjeg sastanka najviših državnih zvaničnika u Beogradu da narednih dana državu očekuju teške odluke o Kosovu.
XS
SM
MD
LG