Dostupni linkovi

Groblje vojne akademije Vest Point uskoro popunjeno



Američko vojno groblje Vest Point je blizu toga da bude popunjeno, i na njegovih 4.860 hektara uporedo leže posmrtni ostaci generala Kastera, ubijenog 1876. godine
u sukobu sa Indijancima i generala Normana Švarckofa, komandanta američkih trupa u Zalivskom ratu koji je preminuo ovog februara.

Pored Džordža Kastera, kojeg su u bici kod Litl Big Horna, zajedno sa njegovih 210 vojnika ubili Sijuksi i Čejeni, sahranjen je i komandant trupa SAD u Vijetnamskom ratu, Vilijam Vestmorlend.

Pored Kastera tu su i grobovi drugih slavnih ličnosti poput generala konfederacijske vojske Roberta E. Lija, generala vojske Unije a potom predsednika SAD Ulisa Granta, komandanta savezničkih snaga u Drugom svetskom ratu Dvajta Ajzenhauera i heroja Pacifičkog rata Daglasa Makartura.

Grobovi nisu istovetni, i nekoliko ih je ekstravagantno. Na primer, nadgrobni spomenik Erla "Reda" Blajka, slavnog trenera američkog fudbala, ima oblik fudbalske lopte. Veteran Građanskog rata Egbert Viele počiva u dvospratnoj piramidi koju čuvaju dve kamene sfinge.

Tvrdi se da je njegov strah da će živ biti sahranjen bio tako golem da mu je u mauzolej ugrađena sirena za uzbunu. Ali nije zabeleženo da ju je ikada upotrebio.

Zbog prepunjenosti svog groblja, vojna akademija Vest Point i njeni diplomci nastoje da naprave prostor za kremirane ostatke budućih pokojnika, a spremaju se i za proširenje samog groblja.
XS
SM
MD
LG