Dostupni linkovi

U Beogradu počinje jubilarni "Kratki metar"


Najstarija smotra dokumentarnih i kratkometražnih filmova kod nas, popularni Kratki metar, počinje danas. Jubilarno 60. izdanje festivala donosi 48 inostranih i 35 domaćih dokumentarnih, kratkih igranih, animiranih i eksperimentalnih ostvarenja u takmičarskom programu, koji će do 6. aprila biti prikazani u Domu omladine, Dvorani kulturnog centra i bioskopu Fontana.

Festival počinje dodelom nagrade za životno delo reditelju i scenaristi Želimiru Žilniku, nakon čega će u čast laureata premijerno biti prikazan njegov najnoviji dokumentarac „Pirika na filmu“. Deo svečanog otvaranja biće i počasna projekcija kratkog filma „Malj“ Aleksandra Ilića, najnagrađivanijeg filma u istoriji domaćeg kratkog metra.

Za domaću selekciju prijavilo se 105 autora, što je i višegodišnji prosek naše produkcije u ovoj oblasti. Izbor je obavila komisija čija je predsednica montažerka Aleksandra Milovanović, a članovi filmski kritičar Vladan Petković i reditelj Vladimir Petrović. Iz inostranstva je stiglo više od 700 prijava, a selektor tog dela programa bio je umetnički direktor festivala Janko Baljak. Članovi žirija biće reditelj Lordan Zafranović, glumica Mirjana Karanović, rediteljke nagrađene prošle godine Marija Milanović i Afarin Egbal, kao i profesorka iz Lajpciga Vera Šmit.

Prateći program imaće osam celina: izabrane filmove sa Short Shorts festivala u Tokiju u programu Made in Japan, London Calling će predstaviti najbolje filmove sa London Short Film Festivala, dok će se Kontrasti Rusije: Patriote i bludnici fokusirati na antipode savremene Rusije: od političkog fanatizma do raskalašnog noćnog života. Koliko su „ljuti“ ukrajinski autori može se proveriti u programu Angry Ukrainians, sastavljenom od filmova istoimenog pokreta filmskih autora, koji se bave problemima moderne Ukrajine. Ljubitelji muzike i dokumentarnog filma imaće priliku da u programu Rockumentary Revolutions pogledaju film „Otroci socijalizma“ o istoimenoj slovenačkoj pank grupi i film „How we played the revolution“ o litvanskoj „raspevanoj“ revoluciji. Ostvarenja iz regiona biće predstavljena u programu Komšiluk, sa posebnim fokusom na novi crnogorski film, koji će predstaviti filmovi studenata Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja.

Tradicionalni prateći program Vrelo baviće se temom art terapije sagledane kroz prizmu pet dokumentarnih i kratkih igranih filmova iz Evrope i Južne Amerike, dok putujući festival UNAFF donosi dokumentarni film „Sing your song“ o Hariju Belafonteu i njegovoj ulozi u pokretu za ljudska prava u Severnoj Americi.
XS
SM
MD
LG