Dostupni linkovi

Fajonova: Širenje EU nije prioritet


Tanja Fajon
Tanja Fajon

Proširenje EU trenutno nije među prioritetima, ali za taj proces nema nikakve pretnje kad su u pitanju zemlje zapadnog Balkana, kaže poslanica EP Tanja Fajon.

Fajonova je, naime, rekla da u situaciji ekonomske krize koja potresa EU već šest godina, proširenje nije na vrhu agende u EU.

Ipak, prema njenim rečima, iz regiona stižu i pozitivne vesti - Hrvatska će postati članica EU 1. jula, situacija u vezi sa Srbijom, Kosovom, pozitivne informacije o Makedoniji...

"Ova godina će možda i biti značajna za zapadni Balkan, Crna Gora je uvek bila neki pozitivan primer za region i nadam se da će tako ostati i dalje", poručila je Fajonova.

"U svakom slučaju, ne bih nikada rekla da ide bilo kakvo zatvaranje vrata proširenju na bilo koji način i da nema nikakve pretnje politici proširenja EU prema Balkanu”, rekla je Fajonova agenciji Mina.

Prema njenim rečima, postoji zamor od proširenja, činjenica je da je Evropa danas zaista umorna, ali ne od proširenja, već od, kako je rekla, suočavanja s krizom i od rešavanja problema povezanih s krizom.
XS
SM
MD
LG