Dostupni linkovi

Izrael otvorio granične prelaze sa Pojasom Gaze



Izrael je danas otvorio granične prelaze prema Pojasu Gaze, zatvorene pošto je prošle
nedelje palestinska milicija ispalila granate na Izrael u vreme posete regionu američkog predsednika Baraka Obame.

Nekoliko sati uoči dolaska predsednika SAD na Zapadnu Obalu, palestinska milicija je iz Gaze ispalila dve rakete na jug Izraela. U napadima je pričinjena šteta, ali nije bilo povređenih.

Izraelska vojska saospstila je da je sada ponovo otvorila trgovinski prelaz i da Palestinci koji imaju dozvole ulaska mogu da prelaze u Izrael, ali da su morska ograničenja još na snazi.

Mala grupa inspirisana Al-Kaidom, koja sebe naziva Mudžahedinski savet Šura, preuzela je odgovornost za taj raketni napad.

Takođe danas, izraelska vojska saopštila je da je juče uhapsila pet aktivista Hamasa u gradu Hebron, na Zapadnoj obali, među kojima su jedan Hamasov poslanik Mohamed Džamal Natše i četvorica lokalnih vođa tog pokreta.

Hamas je 2006. osvojio većinu mesta u palestinskom parlamentu, koji je, međutim, prestao da funkcioniše 2007, kada je taj pokret preuzeo upravo nad Pojasom Gaze od Fataha, stranke predsednika Mahmud Abas. To je dovelo do podele teritorije zbog koje Fatah danas upravlja samo Zapadnom obalom.
XS
SM
MD
LG