Dostupni linkovi

Ivo Komšić novi gradonačelnik Sarajeva


Ivo Komšić, foto: radiosarajevo.ba
Ivo Komšić, foto: radiosarajevo.ba
Ivo Komšić izabran je za novog gradonačelnika Sarajeva, odlučeno je glasanjem na nastavku konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Sarajeva.

Komšić kojeg je u srijedu predložila Socijlademokratska unija (SDU) je dobio 15 glasova, protiv je bilo 7, a suzdržanih 5.

Igor Kamočaji, kojeg je predložila Socijaldemokratska partija (SDP), osvojio je 12 za, protiv je bilo 12, suzdržanih 3.

Samom glasanju je prethodila polemika u vezi s načinom rada Gradskog vijeća, a određeni broj vijećnika je insistirao na tome da Komšić, kao novi kandidat SDU-a, predstavi vlastiti program, na što je on odgovorio da će njegov glavni program biti "da sjednice Gradskog vijeća ne liče na sjednicu koja je u toku".

„Iako funkcija gradonačelnika nije izvršna, nadam se da ću zajedno sa Vijećem uspjeti voditi ovaj Grad onako kako dolikuje. Svjesni smo da je Sarajevo glavni grad države BiH i trebamo se ponašati u skladu s tim. Nadam se da će Gradsko vijeće biti jedinstveno i da ćemo funkcionisati kao jedan tim, a ne kao zavađene političke stranke. Ono što mogu obećati je da ću raditi na integraciji Sarajeva i Istočnog Sarajeva", kazao je Komšić odmah nakon izbora na funkciju gradonačelnika.

Komšić je istaknuo simboličnu važnost glavnog grada te njegovu ulogu u reintegraciji zemlje. Takođe je najavio da će se angažirati na vraćanju određenih nadležnosti Gradu i izgradnji digniteta gradskih institucija i građana glavnog grada BiH.

Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća počela je 12. marta kada su predloženi kandidati za gradonačelnika bili Stjepan Kljuić (SDU), Igor Kamočaji (SDP) i Jakob Finci, koji je bio nestranački kandidat predložen od Naše stranke.

Finci je ispao u prvom krugu osvojivši samo glasove Naše stranke, dok su Kljuić i Kamočaji u drugom krugu imali po 12 glasova nakon čega je sjednica prekinuta. Ni njen nastavak u utorak nije imao pozitivan ishod.

Ivo Komšić rođen 16. juna 1948. godine u Kiseljaku. Obnašao je funkcije člana Predsjedništva Republike BiH, predsjedavajućeg Doma Naroda Parlamenta Federacije BiH (2000-2002.). Od 2006. do 2010. godine bio je zastupnik SDUBiH u Skupštini KS i Domu naroda Parlamenta FBiH. Trenutno je dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, zbog čega je 2010. godine zaledio svoj stranački status.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG