Dostupni linkovi

Slučaj Taton: Nema novog suđenja


Memorijalna ploča na mjestu stradanja Brisa Tatona u Beogradu
Memorijalna ploča na mjestu stradanja Brisa Tatona u Beogradu
Krivično vanpretresno vijeće Višeg suda u Beogradu ponovo je odbacilo zahtjev da se ponovi postupak pravosnažno osuđenima za učešće u ubistvu francuskog navijača Brisa Tatona.

Rešenje o odbacivanju donijeto je 15. marta, a protiv tog rešenja stranke u postupku mogu da izjave žalbu Apelacionom sudu u Beogradu, koji je već ukidao istu odluku Višeg suda.

Advokati osuđenih podneli su 30. avgusta Višem sudu u Beogradu zahtjev za ponavljanje postupka izjavom očevica tuče na Obilićevom vencu, u kojoj je na smrt pretučen Taton, penzionisanog policajca Dragana Crepulje koji tokom pravosnažno okončanog postupka nije svjedočio.

Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu 9. oktobra odbacilo je taj zahtev, ali je po žalbama to rješenje bilo ukinuto i vraćeno prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.

Apelacioni sud u Beogradu krajem januara prepolovio je kazne osudjenima preinačivši presudu Višeg suda kojom su bili osuđeni na ukupno 240 godina zatvora.

Pravosnažnom presudom Apelacionog suda 14 napadača na Tatona dobilo je ukupno 123 godine zatvora.

Optuženi su prema presudi tokom masovne tuče, opkolili Tatona, tukli ga nogama i rukama dok je ležao na trotoaru, gađali ga pepeljarama i čašama i udarali palicama i bakljama. Potom su ga odvukli i pritisli na ogradu stepeništa i namerno ga bacili sa visine od 4,28 metara u prostor između stepeništa i garaže, a potom se razbježali u raznim pravcima.Tatonu su tom prilikom nanijete teške povrede glave i brojne druge povrede, od kojih je 12 dana kasnije preminuo u Kliničkom centru Srbije.
XS
SM
MD
LG