Dostupni linkovi

Opozicija umjesto Asada u Dohi


Sirijske vlasti optužile Katar i Arapsku ligu da su njeno mjesto na Arapskom samitu u Dohi prepustile "nakaradnoj" opoziciji koja želi da sruši Bašara al-Asada.

Prema saopštenju sirijske državne novinske agancije SANA, koja izražava stavove Asadove vlade, Liga je ustupanjem mjesta Sirije opozicionoj Sirijskoj nacionalnoj koaliciji kompromitovala svoje vrijednosti za račun interesa zalivskih Arapa i Zapada, izveštava Rojters.

Zvanična Sirija optužio je katarskog šeika Hamada bin Kalifa al-Tanija da je ustupanjem mjesta sirijskim opozicionarima počinio flagrantno kršenje pakta Arapske lige.

Damask od ranije optužuje Katar da finansira sirijske pobunjenike i doprema im oružje.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova osudilo je kao "nelegalnu" odluku Arapske lige da mjesto Sirije u toj organizaciji dodeli sirijskoj opoziciji.

"Odluka Lige o Siriji je nelegalna i neosnovana zato što je sirijska vlada bila i ostaje legalni predstavnik u UN", saopštilo je rusko ministarstvo.

Asad pripada manjinskoj sekti alavita, koja vodi daleko poreklo od šiitskog islama.

Iran, koji je u Siriju uputio savjetnike, novac i oružje, kako bi pomogao Asadov ostanak na vlasti, takođe je osudio Arapsku ligu što je Asadovim neprijateljima dodijelila stolicu Sirije na samitu, nazivajući to "primjerom opasnog ponašanja".

Iran Asada vidi kao "osovinu otpora" Izraelu i bedem protiv militantnih sirijskih sunita. Tokom tri decenije Iran je pretežno preko Sirije otpremao oružje za šiitski pokret Hezbolah u Libanu.
XS
SM
MD
LG