Dostupni linkovi

Brazil: Direktorica bolnice osumnjičena za smrt više od 300 pacijenata


Direktorica jedne brazilske bolnice optužena je za smrt najmanje sedmero, a osumnjičena je za smrt još najamanje 300 pacijenata, kojima je uz pomoć osoblja prekidala dovod kisika.

Direktorica bolnice u gradu Curitibi Virginia Soares de Souza je, prema optužnici, teško bolesnim pacijentima priključenima na aparate prekidala dovod kisika ili bi im u krv ubrizgavala smrtonosne doze preparata za opuštanje mišića. Motivi zasad nisu jasni.

Kako javlja Guardian, uhapšena je još prošlog mjeseca zajedno s troje drugih ljekara i jednom medicinskom sestrom, koji su optuženi kao sudionici. Upravo joj je počelo suđenje za sedam ubistava, ali ona tvrdi da nije kriva.

Šef posebnog istražiteljskog tima brazilskog ministarstva zdravstva Mario Lobato kaže da ima čvrste dokaze o ubistvu još 20 pacijenata, a da ozbiljne sumnje postoje u još gotovo 300 slučajeva.

"Svi su pacijenti primali isti preparat nakon kojega su umrli", rekao je Lobato i dodao da su neki od njih bili pri svijesti dok ih je direktorica de Souza ubijala.

Prva dojava da se u Curitibi događa nešto zlo stigla je na adresu brazilskog narodnog pravobranitelja još prije godinu dana, nakon čega je pokrenuta opsežna istraga. Javnost u Brazilu reagirala je gnjevno zbog, prema njihovom sudu, sporog rada policije. Pored toga, žestoka reagovanja su uslijedila nakon prošlosedmične sudske odluke da De Souza i saučesnici do okončanja postupka budu pušteni na slobodu.

U slučaju da se potvrdi de Souzina odgovornost za smrt svih 300-tinjak pacijenata, službeno će se popeti na vrh ljestvice serijskih ubica po broju žrtava. Trenutno neslavni rekord drži britanski ljekar Harold Shipman, koji je 2004. godine osuđen zbog ubistva 15 pacijenata, a smatra ga se odgovornim za smrt još barem 260 drugih osoba.
XS
SM
MD
LG