Dostupni linkovi

Srbija:Potpisan ugovor u isporuci ruskog gasa do 2021.


Gazprom
Gazprom
Kompanija "Srbijagas", ruski "Gasprom" i srpsko-ruska kompanija "Jugorosgas" potpisale su danas u Beogradu dva ugovora o isporukama ruskog prirodnog gasa Srbiji do 2021. godine.

Potpisivanju u Vladi Srbije prisustvovao je i premijer Srbije Ivica Dačić, koji je ocijenio da je ugovor o isporuci gasa najbolji preferencijalni ugovor koji će građanima Srbije obezbijediti energetsku stabilnost.

"Srbija je potpisala dugoročan ugovor koji će obezbediti dinamiku isporuke, što je za njene građane od neprocenjivog značaja", rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

On je najavio da će naredne godine Vlada Srbije u saradnji sa ruskim pratnerima ući u izgradnju gasovoda "Južni tok", koji će jednim dijelom ići i preko Republike Srpske.

"Planiramo da naredne godine sa domaćim kompanijama uđemo u izradnju srpskog kraka 'Južnog toka' za koji su ruski partneri izdvojili 1,7 milijardi dolara", izjavio je Dačić, dodavši da će 10. I 11. aprila otputovati u Rusiju, gdje će potpisati sporazum sa ruskom Vladom o strateškom partnerstvu.

Potpredsjednik Upravnog odbora "Gasproma" Aleksej Miler pojasnio je da ugovor o isporuci gasa predviđa preferencijalne cijene koje su niže za 13 odsto od dosadašnjih.

"Upravo cijene gasa pokazuju da je Srbija naš strateški partner i da imamo krupne zajedničke planove za budućnost", istakao je Miler.

On je naglasio da očekuje da "Južni tok" kroz Srbiju bude izgrađen do 2015. godine, kada će biti isporučene prve količine gasa.

Saradnja Srbije i Rusije u oblasti energetike regulisana je energetskim sporazumom dvije zemlje koji su vlade potpisale ranije.
XS
SM
MD
LG