Dostupni linkovi

logo-print

Vukčević nema informacija o Nikolićevoj ponudi u vezi sa Tribunalom


Vladimir Vukčević

Vladimir Vukčević

Tužilac Srbije za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je da nema informaciju da je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić nudio da se odustane od rasprave o radu Haškog tribunala u UN, ako se omogući da osuđeni Srbi služe zatvorske kazne u Srbiji.

"Vidio sam to u medijima", rekao je Vukčević, navodeći ne vidi razlog da ga Nikolić konsultuje u vezi sa predstojećom raspravom, jer je to politička tema.

Vukčević je rekao novinarima da su svojevremeno on i šef Savjeta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić ideju da osuđeni Srbi služe kazne u Srbiji iznijeli nekadašnjem haškom tužiocu Karli del Ponte, ali da je ta ideja propala.

Vukčević je učestvovao na okruglom stolu o komunikaciji policije, tužilaštva i javnost.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić biće prvi govornik na debati u Generalnoj skupštini UN na temu uloge Haškog tribunala u ostvarivanju pravde i pomirenja između naroda, koja je zakazana za 10. april u Njujorku.

Savjetnik predsjednika Srbije Oliver Antić rekao je za "Večernje novosti" da je državni vrh bio spreman da odustane od debate o Haškom tribunalu u Generalnoj skupštini UN da je ovaj sud pristao da osuđenici srpske nacionalnosti kazne služe u Srbiji.

On kaže da je ideja predsjednika Srbije Tomislava Nikolića bila da se kazne izdržavaju u Srbiji, pod nadzorom UN, ali da je to naišlo na prepreke u Tribunalu.
XS
SM
MD
LG