Dostupni linkovi

Potpredsjednik FBiH predlaže novog sudiju Ustavnog suda



Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo danas bi trebao uputiti predsjedniku FBiH Živku Budimiru prijedlog za imenovanje sudije Ustavnog suda FBiH da bi se popunilo mjesto Farisa Vehabovića, a koje je ostalo upražnjeno nakon što je on izabran za sudiju Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, piše današnji "Dnevni avaz".

Kebo bi, navodno, trebao predložiti jednog od kandidata s prethodno utvrđene liste Visokog i tužilačkog vijeća BiH, a koji je prošao sve procedure. Uz pretpostavku da Budimir uvaži Kebin prijedlog, a Dom naroda Federalnog parlamenta ga potvrdi, ovim bi se činom imenovalo Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, koje treba deblokirati više procesa koji su zakočeni nakon što je SDA zatražila uz ostalo i izjašnjavanje Ustavnog suda o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa kod imenovanja ranijeg kandidata Šahbaza Džihanovića.

Za Džihanovićevo imenovanje glasala je većina delegata u Domu naroda, ali se dvije trećine Kluba Bošnjaka pozvalo na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Šahbazu Džihanoviću se stavlja na teret da je kao konzul u Minhenu bio među nekoliko bh. diplomata koji su nezakonito davali državljanstva Bosne i Hercegovine većem broju osoba. Nije se suočio sa sudskim postupkom, jer je zbog zastare predmet stavljen ad acta.

Na čekanju je, podsjetimo, i odluka o izglasavnju nepovjerenja Vladi FBiH koja je dobila potrebnu podršku Doma, odnosno nove parlamentarne većine, ali se zbog mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa koji je pokrenuo klub Bošnjaka na čelu sa delegatima iz SDA našla na Ustavnom sudu FBiH
XS
SM
MD
LG