Dostupni linkovi

Svjetski dan kazališta


Banjaluka theater "Jazavac" MESS, Sarajevo,
Banjaluka theater "Jazavac" MESS, Sarajevo,

U kazalištima diljem svijeta danas će se obilježiti Svjetski dan kazališta, koji svake godine čitanjem poruka istaknutih kazalištaraca podsjeća javnost na snagu izvedbenih umjetnosti i umjetničkog stvaralaštva.

Svjetski dan kazališta pokrenuo je Međunarodni teatarski institut ITI, koji organizira pisanje svjetske poruke

Ovogodišnju međunarodnu poruku napisao je Dario Fo, talijanski dramatičar, redatelj i glumac, dobitnik Nobelove nagrade za književnost. Podsjetio je da je kroz povijest, kao u vrijeme protureformacije i egzodusa komedije dell'arte, vlast svoju nesnošljivost prema ljudima od teatra izražavala istjerujući ih iz grada, dok se danas glumci i družine zbog krize susreću s teškoćama u pronalaženju kazališnih scena i publike.

Vlastodršci više nemaju problema s nadzorom nad onima koji se izražavaju kroz ironiju i sarkazam, budući da glumci nemaju prostora ni gledališta kojima bi se obraćali, ustvrdio je Fo, dodavši da je zato jedino rješenje za krizu nadati se da će se protiv nas i protiv mladih koji žele naučiti kazališno umijeće organizirati velika hajka, nova dijaspora glumaca koja će svakako, iz nametnutih okolnosti, izvući nezamislive prednosti za novo kazalište.

Svjetski dan kazališta obilježava se od 1962., na 27. ožujka, datum povezan s otvorenjem prve kazališne sezone u Teatru nacija u Parizu.

Među autorima koji su pisali poruke za taj dan impresivna su imena - Jean Cocteau, Arthur Miller, Peter Brook, Eugene Ionesco, Laurence Olivier, Richard Burton, Ellen Stewart, Edward Albee, Vaclav Havel.
XS
SM
MD
LG