Dostupni linkovi

Skupština Srbije danas nastavlja debatu o Marijinom zakonu



Poslanici danas nastavljaju raspravu o "Marijinom zakonu", kojim se pooštravaju mere protiv silovatelja i pedofila.

U dosadašnjem toku rasprave poslanici su se uglavnom fokusirali na predloženi zakon o posebnim merama za sprečavanje vršenja krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnim licima, poznatijem kao "Marijinom zakonu", čije je donošenje inicirao Slobodan Jovanović, otac osmogodišnje devojčice Marije, koja je 2010. godine silovana i ubijena.

Podršku tom zakonu u dosadašnjoj raspravi najavili su SPO-DHSS, SVM, JS, SPS, DSS, kao i DS, za vreme čije vlade je takođe parlamentu predložen ovakav zakon, ali nije izglasan zbog izbora. Tokom rasprave čuli su se razni predlozi za poboljšanje zakonskog predloga, pa je Olgica Batić iz SPO-DHSS predložila uvođenje hemijske kastracije, a DSS da predviđene mere umesto 20 godina od odsluženja kazne budu primenjivane trajno.

U paketu sa tim zakonom, poslanici razmatraju i nova zakonska rešenja o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, izmene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, korupcije i drugih oblika teških krivičnih dela, kao i izmene Zakona o krivičnom postupku.
XS
SM
MD
LG