Dostupni linkovi

Srbija u narednu rundu dijaloga sa preciznijim rešenjima


Marko Đurić
Marko Đurić
Srbija će u narednu rundu dijaloga sa Prištinom ući sa preciznije definisanim predlozima rešenja nadležnosti zajednica srpskih opština, izjavio je u ponedeljak savetnik predsednika Srbije Marko Đurić.

Nakon sastanka državnog vrha u Predsedništvu Srbije, Đurić je novinarima rekao da Srbija neće odustati od utvrđivanja nadležnosti za zajednicu opština na Kosovu, mehanizama za njihovo sprovođenje, definisanja odnosa te zajednice sa kosovskim institucijama, kao i od utvrđivanja uloge pravosuđa i policije i položaja crkve.

"Ona vrsta uticaja koju imamo i norme međunarodnog prava, kao i dobra evropska praksa, daju nam za pravo da insistiramo na adekvatnom nivou nadležnosti za zajednicu srpskih opština koja će nam obezbediti i političku podršku za sprovođenje sporazuma. Bez obzira šta politički predstavnici razgovaraju u Briselu, ljudi koji žive na Kosovu treba da daju svoj pristanak da se to sprovede", rekao je on.

Sastanak državnog vrha Srbije o nastavku dijaloga Beograda i Prištine u Predsedništvu Srbije trajao je oko sat i po.

Sastanku su prisustvovali predsednik Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, potpredsednica vlade za evropske integracije Suzana Grubješić, šef vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin i ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić.
XS
SM
MD
LG