Dostupni linkovi

Vučurević: Bošnjaci otišli iz Trebinja na poziv SDA



Svedočeći u odbranu Radovana Karadžića, bivši predsednik SO Trebinje Božidar Vučurević izjavio je danas pred Haškim tribunalom da su Bošnjaci tog grada, 1993, otišli dobrovoljno, na poziv Stranke demokratske akcije (SDA).

Srpske vlasti u Trebinju, po Vučurevićevim rečima, samo su obezbedile vozila i osiguravale konvoje kojim su Bošnjaci prešli u Crnu Goru, kako se "ne bi dogodili zločini".

Karadžić (67), koji je u to vreme bio predsednik Republike Srpske, optužen je za progon Bošnjaka i Hrvata iz 20 opština u BiH, ali opština Trebinje nije obuhvaćena optužnicom.

Tužilac Alan Tiger (Tieger), u unakrsnom ispitivanju, suočio je Vučurevića sa izjavama trebinjskih Bošnjaka da su otišli zbog pritisaka i pretnji, pošto im je gradonačelnik rekao da im ne može garantovati bezbednost.

Svedok je potvrdio da je stotinama Bošnjaka rekao da "ih niko ne tera", ali da im ne može garantovati bezbednost zato što su u Trebinje došle hiljade srpskih izbeglica.

Vučurević je izjavio da poseduje dokument kojim je generalni sekretar SDA Hasan Čengić naložio Bošnjacima da se isele iz Trebinja i da mu je taj dokument predao lokalni član te stranke.

Upitan da li je izjavio da će izgraditi "stariji i lepši Dubrovnik", posle granatiranja 1991, Vučurević je kazao: "Gospodo, Hrvati su srušili stari most na Neretvi (u Mostaru)... Kad su ih pitali zašto, oni su rekli: 'Napravićemo stariji, novi most'... Kad su mene pitali, ja sam u šali rekao: 'Napravićemo mi stariji, novi Dubrovnik'. To nije ozbiljno".
XS
SM
MD
LG