Dostupni linkovi

AP: Supruga novog predsednika Kine postaje diplomatska zvezda



Peng Lijuan, glamurozna nova prva dama Kine, postala je diplomatska zvezda svoje zemlje zahvaljujući svom šarmu, i po imidžu je potpuno drugačija od svojih prethodnica koje su kao supruge predsednika države bile potpuno nevidljive, piše danas agencija Asošiejted pres (AP).

Peng prati svog muža, novog predsednika Si Jingpinga na njegovoj prvoj turneji po inostranstvu. Juče, kada su bili u Rusiji, ona se značajno pojavljivala u izveštajima kineskih medija, čak je zasenila svog muža.

Par je sinoć stigao u Tanzaniju, a nadalje će putovati u Južnu Afriku i Kongo.

AP ukazuje da je Peng svojevremeno bila veoma poznata pevačića narodnog melosa, i da je stekla slavu preko državne televizije.Ona je nastupala godinama na gala priredbi povodom kineske nove godine, koju su preko TV pratile stotine miliona Kineza. Peng je pevala u armijskom horu i za zasluge u umetnosti dobila pocasni čin generala, koji se dodeljuje istaknutim civilima za armijske zasluge.

Prema oceni ove agencije, svetski popularna prva dama Kine mogla bi da ublaži ponekad grubi imidž svoje zemlje i da joj donese pobedu u do sada ne baš uspešnoj borbi da osvoji naklonost globalnog javnog mnenja.

AP procenjuje i da bi ona u isto vreme mogla da poveća popularnost novog rukovodstva Kine među domačim stanovništvom koje se sve više otuđuje od vlasti i pokazuje da mu je dosta korupcije i kraljevskog ponašanja zvaničnika.

Njihove supruge su poslednjih godina bile gotovo nevidljive u domaćoj javnosti a kao pratilje svojih muževa u državnim posetama nisu privlačile pažnju.

To je, ukazuje AP, delimično posledica negativne reakcije na suprugu Mao Ceduga, Điang Ćing koja je među Kinezima bila prezrena a kasnije je bila uhapšena kao jedna od vođa radikalne "Četvoročlane bande" koja je nemilosrdno proganjala političke protivnike tokom haotične Kulturne revolucije u Kini (1966-1976).

Bo Silaj, donedavno jedan od najambicioznijih kineskih političara, prošle godine je spektakularno pao u nemilost vlasti nakon što je otkrivena umešanost njegove žene u ubistvo jednog britanskog poslovnog čoveka.
XS
SM
MD
LG