Dostupni linkovi

Troje umrlo od hladnoće u Poljskoj



I posle dolaska astronomskog proleća, žestoki mrazevi odnose živote u Poljskoj i samo u poslednja 24 časa od smrzavanja su preminula trojica Poljaka.

Od oktobra prošle godine, kada je zima pre vremena donela mrazeve u Poljsku, u zemlji je od smrzavanja preminulo već 178 osoba, među kojima su kao i ranijih godina najbrojniji beskućnici.

Kaprici zime u vreme kada se u Poljsku već vraćaju rode iz zimovališta u toplim zemljama moguće je da će postati uobičajena pojava u narednim godinama, upozorili su poljski naučnici iz polarne istraživačke stanice Špicbergen na istoimenom ostrvu u Severnom ledenom moru.

"Kulminacije zime na Arktiku se ubrzano pomera. Koliko 1970-ih bila je na prelomu decembra i januara, 1980-ih godina najžešći mrazevi udarali su u januaru, 1990-tih u februaru a u poslednje četiri godine krajem marta", kazao je za dašnji Metro šef Polarnih studija u Poljskoj akademiji nauka Pjotr Glovacki.

Poljski naučnici izneli su tezu da proleće kao godišnje doba u srednjoj Evropi polako nestaje i da se iz zime prelazi direktno u leto.
XS
SM
MD
LG