Dostupni linkovi

Vladajuća koalicija u Makedoniji pobedila u 12 opština



Vladajuća makedonska stranka VMRO-DPMNE pobedila je na lokalnim izborima u 12 opština, prema podacima Državne izborne komisije (DIK) na osnovu 100 odsto prebrojanih glasova u tim opštinama.

Na lokalnim izborima u Makedoniji glasalo se za gradonačelnike 80 opština i grada Skoplja.

Prema podacima DIK-a, u Skoplju je za sada u vođstvu aktuelni gradonačelnik Koče Trajanovski sa 36,82 odsto osvojenih glasova, dok kandidat opozicionog SDSM-a Jani Makraduli ima 18,38 odsto glasova.

Vladajuća partija saopštila je da ima prednost u još 25 opština, a lider ove stranke, aktuelni premijer Nikola Gruevski ocenio je da je Makedonija imala "fer i demokratske izbore", što predstasvlja "poen plus na putu ka evroatlanskim integracijama".

U opozicionom Socijaldemokratskom savezu Makedonije (SDSM) ocenjeno je da je na izborima bilo neregularnosti, i najavljene su žalbe na zvanične rezultate izbora.

Pobedu je progasila i albanska Demokratska unija za integraciju (DUI) u sedam opština, dok je lider Demokratske partije Albanaca (DPA) Menduh Tači izjavio da se nada da će njegova partija pobediti u Tetovu, gde je i do sada imala gradonačelnika.

Predsednik Državne izbore komisije Boris Kondarko izjavio je da je odziv građana na izborima bio 67,7 odsto, a napomenuo je i da su DIK-u dostavljeni podaci o "ozbiljnim neregularnostima", na koje su pažnju skrenuli međunarodni posmatrači, građani i mediji.
XS
SM
MD
LG