Dostupni linkovi

Kiparska crkva moli Ruse da ne povlače novac


Poglavar Kiparske pravoslavne crkve arhiepiskop Hrizostom namerava da pozove ruske biznismene da ne odlaze s Kipra, javio je Itar-Tas s.

Arhiepiskop je, posle praznične liturgije, najavio da će se sledeće sedmice sresti sa ruskim preduzimačima i bankarima koji posluju na Kipru.

"Pokušaću da ih ubedim da ne povlače svoj kapital iz zemlje, kako stanje ne bi bilo još gore", rekao je Hrizostom II, dodajući da ako zahtevi partnera Nikozije u EU na današnjem susretu u Briselu budu nerealni i dovedu zemlju do bankrota, republika treba da istupi iz zone evra.

Narod Kipra navikao je da dobro živi, rekao je on, ali i izrazio uverenje da Kiprani imaju unutrašnje snage kako bi naučili da žive sa malo sredstava.

Poglavar Kiparske crkve pozvao je, istovremeno, da se sudi aktuelnim i bivšim ministrima finansija, rukovodiocima Centralne banke i bankarima koji su krivi što se zemlja našla u tragičnoj situaciji.

"Treba sve da ih kaznimo", rekao je on.

Ruska državna agencija podseća da su sinoć završeni razgovori kiparske vlade sa "trojkom" medjunarodnih kreditora - Evropskom komisijom, Evropskom centralnom bankom (ECB) i Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF).
XS
SM
MD
LG