Dostupni linkovi

Tači: Kosovo očekuje da uskoro postane član UN



Premijer Kosova Hašim Tači rekao je danas u Njujorku da Kosovo s pravom očekuje da u bliskoj budućnosti bude član UN, da će normalizovati odnose sa Srbijom kao svojim susedom i da neće dozvoliti stvaranje nove Republike Srpske na Kosovu.

Prema njegovim rečima, sporazum o kancelarijama za vezu i razmeni oficira za vezu sa Srbijom nije primenjen što je prepreka na putu ka uspostavljanju diplomatskih odnosa dve susedne zemlje.

"Srbija nije pokazala isti nivo spremnosti, što se vidi u preprekama sprovođenju sporazuma", rekao je Tači i dodao da Srbija pokušava da speči Kosovo da učestvuje u regionalnim događajima.

Kao probleme Tači je naveo i pitanje 1.700 nestalih i ukidanje paralelnih institucija Srbije na Kosovu, posebno u oblasti bezbednosti.

Tači je istakao da u pregovorima koji se vode sa Srbijom nema razgovora o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kosova.

"Za nas je veoma važno da su to crvene linije iza kojih se ne prelazi. Ahtisarijev plan je najvelikodušnija ponuda koja daje Kosovu mogućnost da ostvaruje svoja kulturna i socijalna prava", kazao je Tači.

Premijer Kosova je ukazao i na delovanje kriminalnih gupa na severu Kosova koje, kako je naveo, deluju destruktivn,o "zastrašuju tamošnje stanovništvu i unose nemir".

"Pozvao bih Srbiju da rasformira te ilegalne strukture bezbednosti i pravosuđa i da prestanu da prave atmosferu napetosti na Kosovu. Želim da verujem da je i premijer (Srbije Ivica) Dačić jednako zabrinut za vladavinu prava na severu Kosova i da želi da tamošnja zajednica živi bez straha", kazao je Tači.

Prema rečima Tačija, Vlada Kosova aktivno podržava povratak manjinskih zajednica i unapređenje njihovih prava, a u poslednjih nekoliko meseci obnovljeno je 76 kuća za povratnike, pokrenut je i 21 infrastrukturni projekat za zajednice manjina i povratnike.

On je istakao da incidenti i rušenje srpskih spomenika nisu koordinisani, da ih kosovska vlada osuđuje i pomaže obnavljanje porušenih spomenika.
XS
SM
MD
LG