Dostupni linkovi

Dačić: Želimo da dogovor uspe



Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je danas na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da je Srbija spremna da dijalog u Briselu uspe, ali da nije spremna na poniženja i dvostruke standarde.

Dačić je istakao da učešće Srbije u dijalogu u Briselu i eventualni dogovor ne znači da će Srbija priznati jednostranu nezavisnost Kosovo.

"Nadam se da će dijalog (sa prištinskim vlastima u Briselu) dovesti do pravednog, trajnog i održivog rešenja i da ćemo se svi zajedno okrenuti budućnosti", rekao je premijer Srbije.

"Želim da jasno kažem da Srbija svojim učešćem u dijalogu neće promeniti svoj stav da neće priznati jednostranu nezavisnost Kosova. Dijalog je statusno neutralan i nijedan dogovor koji će u Briselu biti postignut neće voditi našem priznavanju Kosova", rekao je premijer Srbije.

Govoreći o stanju na Kosovu, on je istakao da se i pored višegodišnjeg međunarodnog prisustva Srbi na Kosovu i dalje suočavaju sa ograničavanjem slobode kretanja, da im je ugrožena bezbednost.

"Devet godina od martovskog pogroma u kome je uništeno više od 150 objekata Srpske pravoslavne crkve od koga su 34 iz Srednjeg veka, a neki su pod zaštitom Uneska, niko nije kažnjen", rekao je Dačić i dodao da su u pogromu učestvovale hiljade ljudi.

Premijer je rekao i da je praktično zaustavljen povratak raseljenih na Kosovo i da je u proteklim mesecima povećan broj međuetničkih incidenata što, kako je naveo, dodatno pogoršava uslove za povratak.

Premijer Srbije je ocenio da "etnički zločini niskog intenziteta" doprinose daljem smanjenju slobode kretanja manjinskih zajednica, a ukazao je i da su učestali slučajevi privođenja Srba na Kosovu bez jasnih razloga.
XS
SM
MD
LG