Dostupni linkovi

Zarif pohvalio napredak u dijalogu Beograda i Prištine



Šef UNMIK Farid Zarif ocenio je danas u sedištu UN da je došlo do "važnih pozitivnih razvoja događaja zahvaljujući direktnim kontaktima Beograda i Prištine" ali i ukazao na izazove na terenu, uključujući incidente i zapaljivu retoriku koja raspiruje strasti.

Na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj je predstavio redovni tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, Zarif je pozvao kosovske i srpske lidere da budu posvećeni dijalogu kao i da preuzmu lidersku ulogu u ublažavanju reakcija svojih građana.

On je naglasio da je važno da kljucne napore vođa Beograda i Prištine u dijalogu prati "koherentan i konstantan rad na terenu".

Pohvalio je korake koji se preduzimaju i korake onih koji su direktno uključeni u politički dijalaog.

Šef UNMIK-a istakao je da je politički dijalog u kritičnoj fazi i da se dve strane kreću ka ključnom napretku.

"Stabilnost na terenu i dalje ostaje krhka i verovatno da će takva i ostati dok ovi razgovori ne uđu u teme koje su najosetljivije i najvažnije" rekao je Zarif i izrazio nadu da će članovi Saveta bezbednosti podržati napredak koji je ostvaren i izraziti podršku
"upornim pregovračima".

Ukazujući na incidente koji su se dogodili na severnom Kosovu, Zarif je rekao da su neki od tih incidenata motivisani "nerazumevanjem suštine političkih razgovora u Briselu".

Zarif je izrazio žaljenje zbog "ozbiljnih incidenata u proteklom periodu", navodeći kao primer rušenje spomenika na pravoslavnim grobljima, pokušaj upada u manastir Visoki Dečani, kao i rušenje spomenika kosovskim Albancima poginulim u Drugom svetskom ratu.

"Ovi incidenti su za žaljenje kao i neki pokušaji u štampi da se ti događaji opravdaju", istakao je Zarif
XS
SM
MD
LG