Dostupni linkovi

Kiparske banke traže odobrenje spornog poreza



Dve najveće kiparske banke zatražile su danas od poslanika da prihvate mogućnost oporezivanja depozita, koja je ranije odbijena, kako bi sektor spasili od kolapsa.

"Svako treba da shvati, posebno 56 poslanika parlamenta, da ne treba više da bude odgađanja u usvajanju predloga EU za uvođenje poreza na depozite veće od 100.000 evra kako bi bio spašen bankarski sistem", rekao je direktor Kiparske banke Andreas Artemis.

I direktor kiparske Popular banke Takis Pidijas zatražio je od poslanika da usvoje poreze na depozite.

Portparol kiparske vlade Hristos Stilijanidis rekao je da Nikozija vodi "teške pregovore" sa međunarodnim kreditorima radi spasa bankarskog sistema i ekonomije od propasti.

"Za nekoliko časova moraćemo doneti velike odluke i odgovoriti na teške dileme. Bez svake sumnje, biće i bolnih aspekata bilo koje donesene odluke, ali zemlja mora biti spasena", rekao je Stilijanidis.

On je pri tom mislio na vanrednu sednicu parlamenta, koja bi kasnije tokom dana trebalo da bude održana radi diskusija o nacrtu zakona s ciljem prikupljanja nekoliko milijardi evra neophodnih za osiguranje finansijske pomoći EU i Međunarodnog monetarnog fonda.

Nikozija užurbano radi na reformi svog bankarskog sistema da bi izbegla finansijski krah nakon što je Evropska Centralna banka zapretila da će obustaviti isplate ukoliko do 25. marta ne bude postignut dogovor sa EU i Međunarodnim monetarnim fondom o paketu finansijske pomoći.
XS
SM
MD
LG