Dostupni linkovi

Kipar razmatra Plan B za spas od bankrota


Glasanje u kiparskom parlamentu
Glasanje u kiparskom parlamentu

Kiparski predsjednik Nikos Anastasijades izložiće danas političkim liderima takozvani Plan B u vezi sa dobijanjem finansijske pomoći.

Ranije je najavljeno da će banke, koji su zatvorene cijele sedmice da bi se spriječilo masovno povlačenje novca, biti zatvorene do utorka. Političari pokušavaju pronaći način da pokrenu stvari sa mrtve tačke, nakon što je parlament odbacio prijedlog zakona o oporezivanju bankarskih depozita, podsjeća BBC.

Taj porez bio je uslov da Kipar dobije pomoć od više milijardi eura od EU i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Zvaničnici su nagovijestili da bi se već danas novi prijedlozi mogli naći pred poslanicima u parlamentu.

Državna televizija javila je da bi plan mogao da uključuje porez na bankarske depozite od preko 100.000 eura, javio je AFP. Prethodni prijedlozi uključivali su porez na bankarske depozite u iznosu između 20.000 i 100.000 eura, što je razbjesnilo mnoge Kiprane.

Jedan zvaničnik rekao je agenciji AP da će novi paket uključivati "neki oblik" ruske pomoći, ali nije objasnio šta to podrazumijeva.
XS
SM
MD
LG