Dostupni linkovi

Bivši načelnik Bosanskog Broda u zatvor zbog primanja mita


Bivši načelnik Opštine Bosanski Brod Milovan Čerek osuđen je danas u Okružnom sudu Banja Luka na tri godine i osam mjeseci zatvora zbog primanja mita i protivzakonitog posredovanja čime je pribavio imovinsku korist od 136.000 KM.

Odlukom Sudskog vijeća Čereku je određena i novčana kazna od 24.000 KM, a pet godina ne smije obavljati odgovorne funkcije.

Također, naređeno je i da se Čereku oduzme imovinska korist od 122.000 KM.Na danas izrečenu presudu ima pravo žalbe.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Vesna Stanković-Ćosović istakla je u obrazloženju da je Specijalno tužilaštvo RS-a tokom suđenja dokazalo da je Čerek primio mito za poslove koje je bio dužan obaviti u okviru svojih nadležnosti načelnika Opštine Bosanski Brod.

Čerek je proglašen krivim jer je, kao načelnik te lokalne zajednice, primio mito od preduzeća “2D Živković” iz Dervente za izgradnju gradskog bazena od 126.000 KM, dok je preostalih 10.000 KM uzeo da bi utjecao na direktora Javnog preduzeća "Gradska toplana" iz Broda da odobri isplatu dijela dospjelih dugovanja preduzeću "Limikom" iz Banje Luke po osnovu ugovora o isporuci lož-ulja.

Milovan Čerek je bio potpredsjednik Socijalističke partije RS-a, ali je, u međuvremenu, isključen iz stranke.

Krajem oktobra prošle godine, Posebno odjeljenje Okružnog suda Banja Luka za najteže oblike privrednog kriminala potvrdilo je optužnicu protiv Čereka, koju je podiglo Specijalno tužilaštvo RS-a.

Čerek je uhapšen 14. septembra 2012. usred predizborne kampanje uoči lokalnih izbora, na kojima je ponovo bio kandidat za funkciju prvog čovjeka brodske opštine, ali je izgubio u utrci s kandidatom SNSD-a.
XS
SM
MD
LG