Dostupni linkovi

Južnoj Koreji oboren kompjuterski sistem


U Južnoj Koreji su danas pale kompjuterske mreže u dvija velike banke i tri glavna televizijska emitera, pa javnost spekusliše da je u pitanju osvetnički cyber napad Severne Koreje.

Kompjuterski ekrani su se zamračili u dva sata popodne po lokalnom vremenu odnosno u pet ujutro po griničkom vremenu, a na pojedinim su iskočile mrtvačke glave, što je snažan pokazatelj da su se južnokorejski kompjuterski sistemi našli na udaru hakera, ocenjuje Korejska agencija za bezbednost informacija.

Pojedini kompjuteri su se vratili u život više od dva sata kasnije.U međuvremenu, paralizovani su bankomati širom zemlje.

Policija i južnokorejski zvaničnici kažu da nije jasno šta je prouzrokovalo ovakav pad sistema i da je istraga u toku.

Nagađa se da je krivac Sjeverna Koreja a i stručnjaci smatraju da bi iza napada mogao stojati Pjongjang.

Sjeverna Koreja je nedavno, kao odgovor na poostrene sankcije Ujedinjenih nacija (UN), jednostrano istupila iz sporazuma o primirju kojim je pedesetih godina prošlog veka obustavljen Korejski rat.

Sankcije su uvedene zbog nuklearnih testova Sjeverne Koreja, opet kao odgovor na prethodno pooštravanje sankcija do kojeg je došlo nakon što je Pjongjang lansirao satelit u svemir uz pomoć rakete dugog dometa.

Pjongjang je nedavno zaprijetio osvetom zbog sankcija ali i zbog rutinskih vojnih manevara Južne Koreje i SAD koje Sjeverna Koreja smatra - pripremom za invaziju.

Optužbe za cyber napade na Korejskom poluostrvu nisu nove.Seul vjeruje je da je Pjongjang 2011. i 2012. godine orkestrirao najmanje dva takva napada na južnokorejske kompanije.

Sjeverna Koreja je prije nekoliko dana optužila Južnu Koreju i SAD za cyber napad na njene sajtove.
XS
SM
MD
LG