Dostupni linkovi

Ponovo otvoreno pitanje ko je ubio Duška Jovanovića


Jedna od protestnih šetnji zbog ubistva Duška Jovanovića
Jedna od protestnih šetnji zbog ubistva Duška Jovanovića
Predsjednička kampanja u Crnoj Gori ponovo je aktivirala priču o dosad nerasvjetljenom ubistvu direktora dnevnog lista „Dan“ Duška Jovanovića koji je ubijen prije devet godina ispred sjedišta redakcije.

Tokom usijane predizborne kampanje ponovo je otvoreno pitanje ko je ubio Duška Jovanovića. Sve je počelo kada je premijer Milo Đukanović nazvao predsjedničkog kandidata opozicije Miodraga Lekića probnim vozačem pežoa, zbog detalja sa grba Crne Gore koji Lekić koristi u kampanji. Odgovarajući na ovo Miodrag Lekić je na jednom predizbornom skupu upitao Đukanovića da li nešto zna o probnom vozaču koji je dobio zadatak da ubije direktora dnevnog lista Dan Duška Jovanovića.

Na ovo pitanje Đukanović je odgovorio na pres konferenciji ponavljajući raniju tezu u kojoj je kao krivca označio kako je rekao poslodavca i Duška Jovanovića i Miodraga Lekića.

"Taj čovjek koji uzgred zna da zapali po neku ambasadu neke velike države u Beogradu, ima jednu gadnu naviku da, kada zaključi da mu neko ko mu služi dok je živ može više poslužiti kao mrtav onda ga učini mrtvim. E, zbog toga bi gospodin Lekić i svi drugi koji se opredjeljuju za sluganstvo takvim poslodavcima morali voditi računa o tome, umjesto da pitaju za ono šta znaju", rekao je Đukanović.

Na molbu novinara da precizira na koga precizno misli, Đukanović je jasno aludirao na nekadašnji politički vrh susjedne Srbije na čelu sa Vojislavom Koštunicom.

Milo Đukanović
Milo Đukanović
"Ko je bio poslodavac i Duška Jovanovića i Miodraga Lekića, to je onaj isti koji nosi politički kišobran za ubistvo Zorana Đinđića, to je dakle bio taj koji je svojom politikom kleronacionalizma iz Srbije onemogućavao Srbiju da stane na evropski put i to je onaj koji je svojim destrukcijama pred Briselom pokušavao da omete Crnu Goru na njenom putu ka nezavisnosti, koji je finansirao Lekića i Lekićevo društvo da idu u Vašington da traže odlaganje referenduma i sve ostalo. Pa valjda znamo o kome je riječ", istakao je Đukanović.

Komentarišući novo otvaranje pitanja ko je ubio Duška Jovanovića u trenutku kada taj slučaj nije rasvijetljen, pomoćnik glavnog urednika Dana Nikola Marković ovaj nastup naziva zloupotrebom tragedije.

"Pozivamo gospodina Đukanovića da ako ima neke podatke o naručiocima ubistva Duška Jovanovića to saopšti nadležnim organima. Postavlja se pitanje zbog čega je o tome ćutao sve ove godine. Jasno je da je to što govori gospodin Đukanović obična predizborna kampanja", ocjenjuje Marković.

Pritisak na vlast da se slučaj rasvijetli

Povodom pominjanja nerasvjetljenog ubistva direktora Dana, oglasila se sestra ubijenog Duška Jovanovića, Danijela Pavićević koja odbacila Đukanovićevu tezu da je Jovanović služio builo kom poslodavcu i pozvala premijera da iznese činjenice i tako ukloni sa sebe optužujući pogled one Crne Gore kojoj ne pripadaju osobe ogrezle u kriminalu i nevino prolivenoj krvi, navedeno je u saopštenju.

Brat ubijenog Duška Jovanovića, Miodrag Jovanović za RSE kaže da do promjene vlasti i demokratije u CrnoJ Gori ne može doći bez rasvjetljavana tog ubistva.

"Mislim da je dobro što iz opozicije pokušavaju da izvuku ili od predsjednika Vlade Crne Gore sve što zna o tome ubistvu, a izgleda da zna sve. Onda se postavlja krucijalno pitanje da, ako već sve zna a nije kriv, zašto neće da otkrije? Ako ne smije, možda je u raljama mafije i to ovaj narod treba da zna. Čekamo 9 godina da to kaže. Dobro je da smo dočekali da postoji predsjednički kandidat koji će aktuelizovati to pitanje i tražiti da se na njega odgovori i da bez odgovora na to pitanje nema budućnosti Crne Gore i da je to velika ljaga na one koji su i onda i sada vladali", kazao je on.

Podsjetimo Duško Jovanović je ubijen prije devet godina ispred svoje redakcije. Za to ubistvo osuđen je nekadašnji sportista Damir Mandić, ali za saučesništvo na ukupno 19 godina zatvora. Do danas su ostali nerasvijetljeni ostali učesnici u zločinu, nalogodavci i sam motiv ubistva. Iako u optužnici nisu pominjani motivi i nalogodavci tužioci nisu sporili da su u izvršenju ovog djela morale učestvovati još najmanje dvije osobe koje se vode kao nepoznata lica.

Svake godine na dan ubistva organizuje se protestna šetnja, sa zahtjevom da institucije rasvijetle to ubistvo.

Tako i Nikola Marković urednik Dana poziva Đukanovića i ostale političke subjekte da pritisnu institucije kako bi ovo ubistvo rasvijetlilo.

"Opoziciju pozivamo da vrše pritisak na vlast kako bi se ovo ubistvo što prije rasvijetlilo, a vladajuće strukture pozivamo da umjesto što pokušavaju da se okoriste tragedijom porodice Jovanović i lista Dan da utiču na svoje potčinjene kako bi ovo ubistvo bilo rasvijetljeno", rekao je Marković.
XS
SM
MD
LG