Dostupni linkovi

U Beogradu se obeležava godišnjica smrti Verice Barać


Verica Barać
Verica Barać
Savet za borbu protiv korupcije obeležiće danas godišnjicu smrti predsednice Saveta Verice Barać.

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije preminula je 19. marta 2012. posle duge i teške bolesti.

Rođena je 14. juna 1955. godine u Mrčajevcima kod Čačka, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju, a u Beogradu je 1980. diplomirala na Pravnom fakultetu i položila pravosudni ispit.

U vreme vojne intervencije NATO snaga na SR Jugoslaviju, javno je protestovala protiv rata i režima Slobodana Miloševića.

Pokretala je brojne teme o korupciji i u javnosti je prepoznata kao jedna od najvećih boraca u Srbiji protiv te društvene pošasti. Bila je jedan od lidera Građanskog parlamenta Čačka, a kad se pod jakim pritiscima vlasti pocepao, septembra 1999. osnovan je Građanski parlament Srbije, kao asocijacija svih građanskih parlamenata
udruženih u zajedničku borbu za demokratske promene. Verica Barać
je bila portparol i predsedavajući GPS-a od osnivanja do maja 2003.

Za predsednicu Saveta za borbu protiv korupcije Vlade Srbije, koji je formiran u decembru 2001, izabrana je 23. maja 2003.

Dobitnica je Povelje za građansku hrabrost "Dragoljub Stošić" za 2008, koju dodeljuju Unija sindikata i Kuća pravde Strazbur, kao i nagrade "Vitez poziva" za 2011. koju nevladina organizacija Liga eksperata LEX dodeljuje pojedincima koji su se istakli u svojim profesijama.

Nije bila član nijedne stranke.
XS
SM
MD
LG