Dostupni linkovi

Vlada RS traži od direktora javnih preduzeća mandate na raspolaganje


Zgrada Vlade RS
Zgrada Vlade RS
Vlada Republike Srpske traži od direktora, njihovih zamjenika i izvršnih direktora u javnim preduzećima, fondovima, ustanovama, upravnim organizacijama i agencijama da joj u roku od sedam dana stave na raspolaganje svoj mandat kako bi vlada analizirala stanje u tim subjektima i preduzela odgovarajuće mjere, javlja dopisnica RSE.

To je jedan od zaključaka sa sjednice Vlade RS održane u nedelju, 17. marta. Taj zahtjev podrazumijevaće i stavljanje na raspolaganje mandata članova upravnih i nadzornih odbora – pojasnila je novoizabrana predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović.

Mjere koje će se poduzimati, prema njenim riječima, uključuju kadrovska, organizaciona i funkcionalna pitanja, odnosno zakonska rješenja, koja su potrebna kako bi se unaprijedio rad tih subjekata.

„Želim da objasnim da je u pitanju ono što smo najavili a to je prioritetno analiza stanja u svim oblastima i sektorima, da ovo nije politička hajka i politička galama. Mi cijenimo da treba da se uđe u svaki sektor i da, kao što je iz Vlade najavljeno, napravi inventura stanja“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da Vlada želi utvrditi da li akumulacija gubitaka u javnim preduzećima ima objektivnu pozadinu ili je prouzrokovana lošim menadžmentom i poslovanjem, neodgovornošću ili odlivom sredstava.

Analiza koja će se provesti u narednim sedmicama, pokazaće i kakve će biti mjere Vlade RS u javnim preduzećima, ustanovama, fondovima i agencijama, saopštila je premijerka RS.

Vlada RS je takođe donijela zaključak da će do kraja marta pronaći načini da se ispune neizmirene obaveze podsticaja poljoprivrednim proizvođačima za prošlu godinu, u visini 28 miliona maraka, te da će to biti prioritet u odnosu na ostala pitanja kojima će se Vlada baviti.
XS
SM
MD
LG