Dostupni linkovi

Oland za ukidanje embarga na oružje sirijskim pobunjenicima


Fransoa Oland
Fransoa Oland
Francuski predsjednik Fransoa Oland izjavio je danas da se nada da će EU ukinuti embargo na isporuke oružja u Siriju, kako bi se uputila pomoć pobunjenicima u toj zemlji.

"Spremni smo da podržimo pobunjenike, spremni smo da idemo toliko daleko", rekao je Oland novinarima i dodao da su Francuska i Velika Britanija saglasne u vezi sa ovim pitanjem, ali da treba dobiti i podršku ostalih zemalja.

Prethodno je šef francuske diplomatije Loran Fabijus izjavio da će Francuska i Britanija razmotriti naoružavanje pobunjenika, čak i ako embargo ostane na snazi.

"Smatramo da politička tranzicija treba da bude rješenje za Siriju", rekao je Oland u Briselu, uoči sastanka lidera EU.

Sirija se formalno ne nalazi na dnevnom redu ovog samita, ali je Oland zatražio bilateralni sastanak sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom o ovom pitanju, prenio je Bi-Bi-Si.

Oland je rekao da se "ne može dozvoliti masakriranje ljudi od strane režima koji ne želi političku tranziciju" i da Francuska pretpostavlja da oružje stiže u Siriju, odnosno da Rusija šalje oružje režimu predsjednika Bašara al Asada.

Od ranije je predviđeno da evropski embargo na isporuke oružja bude produžen u maju, ali je Kameron izjavio da nije isključeno da će Britanija preduzeti akciju na svoju ruku u vezi sa Sirijom.
XS
SM
MD
LG