Dostupni linkovi

AI: UN mora da dostavi sudu podatke o zločinima u Siriji


Oštećene zgrade u Homsu, 10. mart 2013.
Oštećene zgrade u Homsu, 10. mart 2013.
Savet bezbednosti UN trebalo bi da dostavi Međunarodnom krivičnom sudu podatke o ratnim zločinima koje su počinile sukobljene strane u Siriji, poručila je u četvrtak organizacija Amnesty International (AI).

"Koliko još civila treba da umre pa da Savet bezbednosti UN podnese izveštaj o situaciji tužiocu MKS-a, kako bi počinioci tih užasnih zločina odgovarali", upitala je En Harison, zamenica odseka za Bliski istok u AI.

"Dok vladine snage i dalje čine ratne zločine i flagrantno krše (ljudska prava), naša istraga otkrila je i porast nasilja koje vrše naoružane opozicione grupe", dodala je. "Ako se ništa ne učini, takva praksa mogla bi se još dublje ukoreniti. Svi umešani moraju da znaju da će odgovarati za svoje postupke", poručila je En Harison.

AI tvrdi da ima dokaze o tome da snage sirijskog režima koriste "oružje čija je upotreba protiv civila zabranjena na međunarodnom nivou", kao i da pobunjenici pribegavaju "torturi i ubijanju vojnika, pripadnika provladinih naoružanih grupa i civila" koje zarobljavaju ili otimaju.

Prema podacima UN, više od 70.000 ljudi poginulo je tokom dvogodišnjeg rata u Siriji.
XS
SM
MD
LG