Dostupni linkovi

Vlada Hrvatske potvrdila memorandum o Ljubljanskoj banci



Vlada Hrvatske je danas potvrdila memorandum o saglasnosti s Vladom Slovenije kojim je utvrđeno rešenje problema Ljubljanske banke u okviru sukcesije SFRJ i time omogućena hitna ratifikacija u slovanačkom parlamentu ugovora Hrvatske o pristupanju EU.

Memorandum su u ponedeljak u Sloveniji potpisali premijeri Zoran Milanović i Janez Janša. "Bilo je potrebno mnogo živaca, pre svega hrvatske javnosti i građana, a onda i naših, da sve skupa zaplovi i 'naviga' smireno, koncentrisano i da na kraju dođemo do rešenja koje zadovoljava i jedne i druge", rekao je Milanović danas na sednici Vlade u Zagrebu.

Memorandum je danas potvrdila i Vlada Slovenije i time omogućila ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora sa EU.

Slovenija je jedina zemlja EU koja još nije ni počela ratifikaciju dokumenta o pristupanju suseda Uniji. Uz nju još četiri države nisu završile ratifikaciju što bi trebalo da obave najkasnije do 1. jula kada Hrvatska formalno stupa, kao stalna članica, u EU.

Memorandumom je predviđeno da se pregovori o tzv. prenesenoj štednji nastave uz pomoć Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Bazelu, na osnovu Ugovora o sukcesiji SFRJ. Vlada Hrvatske će istovremeno osigurati zastoj svih sudskih postupaka koje su pokrenule dve hrvatske banke - Zagrebačka banka i Privredna banka, u vezi s prenesenom deviznom štednjom.
XS
SM
MD
LG